Tentokrát o chlebu
Pečivo - velké téma nejen na konzultacích u 3 měsíčního programu Výživa i Pohyb. O pečivu a jeho (ne)vhodnosti zařazení do jídelníčku už jsme snad slyšeli všichni.
Ráda bych tuto problematiku trochu rozebrala. Neočekávejte však, že se dobereme jasného závěru.
Pečivo nejprve rozdělíme do 3 kategorií dle použitých surovin
- bílé pečivo - rohlík, houska, chléb,veka,...
- tmavé pečivo/ celozrnné - celozrnný rohlík, (resp. vše co je bílé lze zpracovat i jako celozrnnou variantu)
- Tmavé pečivo / obarvené - bílé pečivo, kam bylo přidáno barvivo - čekanka, karamel, za účelem vzbuzení zdravějšího dojmu. Příkladem jsou kaiserky, dalamánky.
Další rozdělení je na čerstvé a rozpečené (tedy ze zmrazeného polotovaru). Není překvapením, že preferovat bychom měli čerstvé pečivo z žitného kvasu a celozrnné mouky... no jo ... ale které ono to vlastně je?
Pšeničný chléb, žitný chléb - pokud chléb disponuje tímto označením, obsahuje vždy 90% uvedené mouky. Není však celozrnný. Jedná se o klasickou chlebovou mouku, zbavenou cenného zrna.
Pšenično-žitný chléb (klasické Šumava) obsahuje nejméně 50% pšeničné mouky, 10% žitné. Výhodou je jeho dostupnost, delší trvanlivost. Bohužel se nedá říci, že by byl nejhodnějším pečivem - z hlediska vlákniny to s ním není úplně růžové. Dalším problémem je droždí - není vyroben z kvasu. (pozn.: Žitno- pšeničný je jiná liga - nejméně 50%žitné, 10%pšeničné - to je nutričně vhodnější varianta chlebu, jen se hůř hledá)
Celozrnný chléb - obsahuje 80% celozrnné mouky a tím se stává vhodnou součástí každého jídelníčku. Dodá potřebnou vlákninu, zasytí a poskytne další tělu prospěšné látky.
Vícezrnný chléb - zde vás zklamu - stačí pouhých 10% jiné mouky než je žitná či pšeničná a chléb je na světě. Je to skvělý marketingový tah. Ale z výživového hlediska jste si koupili bílé pečivo za vyšší cenu. (mluvím teď o chlebech pohankových, špaldových, ... ) Většinou ho výrobci sypou semínky, aby vzbudili dojem "vyšší kvality"
Speciální - obsahuje kromě mouky žitné a pšeničné ještě další složku - většinou luštěniny, olejniny, semínka a podobně. Takže chia , podmáslový, slunečnicový, dýňový, kešu, s vlašskými ořechy, citrónový, levandulový...
Semínkové chleby - dají se koupit ze zmrazeného polotovaru nebo si je můžete připravit doma. Jejich nevýhoda je vysoké množství tuku, které ořechy a semínka mají. Doporučená porce pak často neodpovídá představám o krajíčku a při správném dávkování nikdy nedojde k zasycení. Tuky v nich jsou samozřejmě ze skupiny "zdravých", ale i tak se úplně nechceme cpát olejem.
Tak kde tedy koupit vhodný???
Já osobně jsem si zvykla na žitné chleby z Koláčkovy řemeslné pekárny. Pokud ho zapomenu objednat, ráda zajdu do pekárny U mlynáře Zajíčka (v Berouně vedle Madly za restaurací Kozlovna). Mám tam jistotu, že pečivo je čerstvé a že dostalo potřebný čas. Objednat od Koláčka můžete zde . Nerada bych aby článek vyzněl jako komerční sdělení. Ale vzhledem k neustálým úpravám legislativy je potřeba vyzdvihnout kvalitní pekaře na úkor velkých koncernů, kterým jde právě většina našich zákonodárců na ruku. (více o změně legislativy u "kvasového chleba" zde)
Chléb a hubnutí
Když se někoho zeptám, jakou že to drží dietu většinou je první zmínka o tom, že vyřadil (popřípadě velmi omezil pečivo), začal jíst pravidelně atd... Ano, to je hezké a funguje to... nicméně je zde jedno velké ALE! Pečivo nám neškodí - je zdrojem sacharidů, vlákniny, vhodných živých kultur. Důležité je jeho načasování, množství a zejména jeho kvalita. Při redukci bych se nebála si dát plátek kvalitního chleba k snídani - většinou zasytí lépe než jogurty a další trendy snídaně. Nezavrhla bych ho ani na svačinu v kombinaci s chutnou tvarohovou pomazánkou a dokonce nevidím důvod, proř si ho nedat k obědu například k chilli con carne.... Ovšem v redukčním režimu si nemyslím, že 2 krajíčky na noc jsou vhodnou véčou. :-)
Chlebu zdar!