BIO či NeBIO?
Na základě včerejších vyděšených pohledů mých kamarádů a argumentů o tom, že je to nesmysl a podvod, když v mé kuchyni objevili bio salát, bio avokádo, bio hovězí maso a produkty mléčného průmyslu se štítkem bio jsem se rozhodla pro malou osvětu- co vlastně bio znamená?
V mých očích mají bio výrobky pozitivní ale i negativní vlastnosti.
Pokud chce výrobce prodávat bio výrobků, musí splňovat přísné podmínky Ministerstva Zemědělství a při roční kontrole si BIO výrobek obhájit.
Při výrobě těchto produktů nesmí být používány chemicky přidané láky, pesticidy, barviva, GMO (geneticky modifikované) potraviny ani éčka. V chovech je zakázáno rutinní používání léků a antibiotik. Bio vždy znamená "z volného chovu". Jablka na stromě zrají delší dobu a celí produkce je tak výrazně zpomalena, zejména proto mají výrobky BIO vyšší cenu. Nicméně v současné době je tento rozdíl u některých výrobků v řádu pár korun.
Za těch pár korun navíc dostanu záruku, že nezatížím životní prostředí dalšími cizorodými látkami. Dnes je v České republice povoleno v konvenčním zemědělství používat více než 300 chemických pesticidů a jejich zbytky jsou nacházeny v konvenčních potravinách, nejvíce v ovoci, zelenině, ale i v dětské výživě. V ekologickém zemědělství je povoleno používat jen necelých 30, vesměs přirozeně se vyskytujících látek, rostlinného nebo živočišného původu.
Dalším významným benefitem je nutriční hodnota biopotravin. Několik studií dokázalo, že biopotraviny obsahují více vitamínů a živin nežli produkce z konvenčního zemědělství. Bio plodiny měly podle vědeckých studií vyšší průměrný obsah všech 21 analyzovaných živin. Výsledky byly statisticky průkazné pro vitamín C (o 27% více), hořčík (29%), železo (21%) a fosfor (14%).
Nevýhodou je vyšší kazivost potravin - zkrátka je potřeba nakoupit na 2-3 dny a poté nákup opakovat. Bohužel i mě se občas stává, že potravina se zkazí rychleji, než jsem zvyklá z běžné produkce. Zejména kvůli absenci postřiků je to přirozené. Já osobně s trvanlivostmi potravin bojuji neustále. Nyní je cca 70% mé kuchyně tvořeno bio výrobky a musím říct, že ačkoliv si novoroční předsevzetí standardně nedávám, letos jsem si na Nový rok řekla, že bych se měla v rámci svého ekologického svědomí v této oblasti zlepšit... tak snad to vyjde :-)
A co vy? Kupujete BIO?
Za sebe doporučuji: Dát tomu alespoň šanci :-)